דבקים שונים ורבים קיימים בשוק ומשמשים לתעשיות שונות ואף לתחביבים. בין המוכרים מסוגי הדבקים, קיימת משפחה שלמה של דבקים מיוחדים לקרמיקה, חיפוי וריצוף, שכדאי להכיר, בייחוד אם אתם בעיצומו של תהליך שיפוץ, או בנייה וחשוב לכם לדעת על מה הקבלן מדבר ומה הוא בוחר עבורכם. אז אילו סוגים של דבק קרמיקה תוכלו למצוא בשוק ומה חשוב שתדעו עליהם?
סוגים שונים של דבק מיוחד לקרמיקה
דבק קרמיקה - דבקים מסוג זה מתאימים במיוחד להדבקת אריחי קרמיקה, גרניט פורצלן, פסיפס וחיפוי קירות, גם על גבי בטון ובמיוחד לאריחים עם יותר מ-10% ספיגות. זהו הסוג הנפוץ ביותר של דבק קרמיקה והוא מתחלק לכמה סוגים, על פי מידת גמישות החומר וחוזק פעולת ההדבקה שלו:
- דרגה ראשונה, מסומנת בסימון C1 והיא מסמלת את מידת העוצמה הדרושה, כדי לתלוש את האריח מהקיר לאחר הדבקתו. אם בנוסף, אתם רואים על גבי האריזה גם סימון T, משמעות הדבר היא שיש לדבק תוספים שונים המאפשרים לו להישאר טרי למשך 20 דקות כדי שלא תצטרכו למהר עם ההדבקה, אם כי לאחר 20 דקות הוא יתייבש ותצטרכו ליישם שכבה נוספת.
- דרגה חלשה יותר של דבק, נכנסה לשימוש בהתאמה לשימוש הגובר באריחים זולים, שהחיבור שלהם לדבק הקיים לא היה איכותי. תכונת ההתכווצות של הדבק החזק יותר, הביאה לשבירה של האריחים הזולים ולצורך המשך שימוש באריחים אלה, יצא לשוק סוג נוסף של דבק, המסומן בסימון שונה ותכונותיו שונות בגלל תוספת דבק גמיש לתערובת, המונעת את תופעת ההתכווצות האופיינית לדבק החזק יותר.
כל הדבקים מהסוג הזה מגיעים בצורת אבקה, אותה יש לערבב עם מים, לאחר מכן למרוח ואז לבצע "סירוק" בעזרת מכשיר היוצר פסים על גבי החומר, לפני הדבקת האריחים.
בין המוצרים המעולים של חברת ביג'י בונד תוכלו למצוא את ביג'י 40, בי ג'י 22, או בי ג'י 63, המתאימים לגרניט פורצלן, קרמיקה, פסיפס, חרסינה, דבק שיש ואבן. לשימוש פנים וחוץ לתשתיות בטון, טיח, בלוקים, ריצוף על ריצוף קיים ועוד.
דבק אקרילי - דבקים מהמשפחה הזאת עשויים מחומצה אקרילית, שעברה תהליכים כימיים שונים, באמצעותה אפשר ליצור תרכובות שונות של דבק אקרילי, לשימושים שונים, בעלי תכונות שונות, כמו זמן התמצקות, רמת צמיגות וטמפרטורה.
- דבק זה נמכר בצורת נוזל, משחה, או סרט הדבקה והמאפיינים הכימיים שלו יכולים להתאים להדבקה קבועה, או להסרה בעזרת חומר מיוחד.
- חלק מהדבקים האקריליים זקוקים לזמן התמצקות של 24 שעות, לעומת סוגים אחרים, המעניקים כושר הדבקה טוב יותר, לצד האפשרות לקלף ולהסיר את הדבק.
- ככל שהדבק האקרילי מתייבש ומתמצק, כך גם מתחזק כושר ההדבקה שלו ומכלול התכונות המייחדות דבקים אלה, מאפשר ייצור מגוון רחב של תערובות המתאימות לשימושים שונים.
- יכולתו של דבק אקרילי לעמוד בפני שינויי טמפרטורה, תנאי לחות, שמש ומים, הופכת אותו לחומר האידיאלי לשימוש חיצוני.
- אם ייתכן שתידרש הסרה של האלמנטים המודבקים לאחר זמן מה, ניתן להשתמש בדבק אקרילי המיועד להסרה, המאפשר פירוק של קשר ההדבקה בלי לגרום נזק לחומרים המודבקים.
- חלק מהדבקים האקריליים של בי ג'י בונד הם למשל בי ג'י דורובונד 405, או בי ג'י דבק לקלקר ואפשר למצוא אותם בחנויות, או באתר של בי ג'י בונד.
- חלק מהדבקים האקריליים מיועדים לערבוב עם מלט, המייבש את הדבק מהר יותר ומתאימים לשימוש בהדבקה על תשתיות שאינן סופגות, כמו גבס.
לאיזה שימוש מתאים כל סוג של דבק?
מגוון עצום של דבקים קיים מפני שיש מגוון עצום של צרכים לדבקים עם תכונות שונות ורמות עוצמה שונות, המעניקים תוצאות שונות לכל שימוש ולכן חשוב לדעת איזה דבק מתאים לאיזה שימוש ולרכוש את הדבק המתאים ביותר לשימוש שאתם זקוקים לו.
אם אתם זקוקים לדבק לצורך חיפוי קירות, או לשימוש באריחים גדולים במיוחד, תצטרכו את הדבק הצמנטי החזק יותר.
לעומת זאת, בריצוף למשל, אפשר להשתמש בדבק הצמנטי הפחות חזק.
- הפרשי המחירים בין סוגי הדבק הם קטנים ורצוי לבחור את הדבק לפי ההתאמה שלו לשימוש ולא לפי המחיר.
- מומלץ לשאול את הקבלן לגבי סוג הדבק שהוא מיישם בעבודה אצלכם ולבדוק אם זה הדבק המתאים לשימוש.
- על כל מטר רבוע תזדקקו לכ-5 קילו דבק, שמחירו מגיע לכמה עשרות שקלים.
לסיכום - מגוון עצום של סוגי דבק
במאמר זה קראתם על חלק קטן מסוגי הדבקים הקיימים בתחום. תוכלו למצוא אינספור סוגים שונים של דבקים לשימושים שונים, העשויים מתרכובות חומרים שונות ויש להם תכונות שונות, עוצמות שונות ומחירים שונים. אם אתם מכירים מעט את הנושא, יהיה לכם קל יותר לפקח על עבודות המתבצעות אצלכם בבית, או בעסק ולוודא שהן מתבצעות כראוי ואף לבצע חלק מהן בעצמכם.